Koelboxen

Koelboxen

Op een mooie zomerdag is er bijna niks lekkerder dan heerlijk in de buitenlucht genieten van een koud drankje.  Een frisse cocktail of gewoon een colaatje is gewoon veel lekkerder wanneer je het lekker koel kunt drinken en wanneer de zon lekker warm aan het schijnen is. Helaas kan de warmte van de zon je drinken snel laten opwarmen. Helemaal als je bijvoorbeeld een fles frisdrank in de zon hebt staan. Gelukkig is hier een simpele oplossing voor! Waarschijnlijk ken je het wel: een koelbox. In deze categorie zijn een aantal koelboxen te vinden. Heb je je ooit afgevraagd hoe een koelbox werkt? Wij wel. Blijf niet langer in spanning en lees snel verder! Ook zullen we je nog een aantal tips geven voor de perfecte picknick.

Hoe werkt een koelbox?

Er bestaan verschillende soorten koelboxen die op verschillende manieren werken. Zoals je wel weet is een koelbox een afgesloten plastic doos die thermisch goed geïsoleerd is. De isolatie is dubbelwandig en soms zit er isolatiemateriaal tussen de binnenwand en de buitenwand. Vaak stop je er koelelementen in die water bevatten wat bevroren is in de diepvries om zo de koelbox te koelen.

Peltier element

Sommige koelboxen bevatten een peltier element. Dit element zorgt voor verkoeling in de koelbox. Het kan warmte verplaatsen van een koude naar een warme plek. Je zou een peltier element als een soort elektrische warmtepomp kunnen zien. Het element stuurt een elektrische stroom in de koelbox. Hierdoor wordt de warmte die in de koelbox zit getransporteerd naar een andere afgesloten plek in de koelbox. Zo blijft het dus lekker koud in de koelbox!

Passieve koelboxen

Een passieve koelbox bevat geen actieve koeling (bijvoorbeeld een peltier element). Deze koelbox is koel door middel van koelelementen of ijs. Door de isolatie stijgt te temperatuur maar heel langzaam. Vooral als je geen stroom in de buurt hebt is dit een ontzettend geschikt. Ideaal voor wanneer je naar het strand gaat of lekker gaat picknicken in het park!

Koolelement of ijsklontjes?

Vul je je koelbox met een zak ijsklontjes of met een koelelement? Dat is natuurlijk best een goede vraag. Het voordeel van een koelelement is dat het niet veel ruimte inneemt. Een zak ijsklontjes smelt op een gegeven moment. Dan heb je alleen nog maar een zak met water! Dat is natuurlijk ook niet wat je wilt hebben.

Ga heerlijk picknicken!

Ga lekker picknicken en vul je koelbox met lekkers. Denk een beetje ‘outside the box’ en maak leuke fruitspiesjes, of een verrukkelijke salade. Voor drinken kun je bijvoorbeeld denken aan cocktails maar ook een frisse en fruitige smoothie. Neem tijd voor het voorbereiden en begin er niet te laat mee. Bak bijvoorbeeld lekkere pannenkoeken van tevoren. Je kunt ze dan die dag erna koud eten, wat net zo lekker kan zijn als warm. Of wat dacht je van lekkere sandwiches of groentes met een dipsaus. Of stukjes fruit. Voor deze dingen moet je dan wel juist zo lang mogelijk wachten met bereiden.

Let goed op met rauw vlees voor je picknicklekkernijen, zoals ossenworst, carpaccio of filet american. Als het warm is kunnen de bacteriën zich als gekken vermenigvuldigen en daar zit je niet op te wachten! Ook is het het leukst als je aan je mede picknickgenoten vraagt of ze ook wat willen maken. Dan kun je namelijk alles verdelen en hoef jij niet heel veel zelf te maken.

Kortom, als het weer zo mooi is dat je niets ander kunt doen dan buiten genieten van de zon, pak dan een koelbox erbij en vul hem met al je favoriete picknickspulletjes. Vraag al je vrienden en organiseer het perfecte picknickfeestje! Heb je nog geen koelbox? Dan kijk dan snel in deze categorie!

 

Lees meer