Waterkokers

Waterkokers

Een waterkoker is in elke keuken wel te vinden. Het is een erg handig hulpmiddel om snel water te koken voor een kopje thee, kommetje soep of lekkere pasta. Het apparaat komt op veel momenten goed van pas. Wij hebben verschillende waterkokers in ons assortiment waaruit je kunt kiezen, van simpel en strak tot kleurrijk en opvallend. De keuze is reuze!

Kies de juiste

Waterkokers zijn er in allerlei soorten en maten. Wij hebben een aantal waterkokers voor je in ons assortiment. Maar waar moet je op letten wanneer je een waterkoker wilt kopen? Wij hebben een aantal tips voor je!

Materiaal

Het eerste waar je op moet letten is het materiaal. Waterkokers zijn gemaakt van verschillende materialen, waardoor de kwaliteit en prijs van elke koker ook verschilt. Voorbeelden zijn glazen, keramieken, kunststoffen en roestvrijstalen waterkokers.

Inhoud

Daarnaast is de inhoud van een waterkoker erg belangrijk. De inhoud van waterkokers verschillen vaak. Gebruik je de waterkoker alleen voor een kopje thee? Dan is een klein model tussen 0,5 en 1 liter genoeg. Wil je thee zetten voor een grote groep of heb je veel water nodig bij het koken? Ga dan voor een wat grotere waterkoker van bijvoorbeeld 1,7 liter.  

Model

Waterkokers zijn er in verschillende modellen. Kies vooral eentje die past in het interieur van jouw keuken! Je hebt keuze uit simpele en strakke modellen, een glazen model en opvallende en kleurrijke modellen.

Ontkalken

Een waterkoker moet je na veel gebruik regelmatig ontkalken. Gelukkig is dit heel makkelijk! Vul de waterkoker eerst met schoon water. Je kunt verschillende dingen toevoegen om de koker te ontkalken, zoals citroensap, een scheut azijn, zuiveringszout of ontkalker. Spoel de waterkoker een aantal keer om en de koker is zo goed als nieuw!  

Geschiedenis van de waterkoker

Wist je dat de eerste elektrische waterkoker uit 1891 stamt? Voor de waterkoker werd uitgevonden werd het water gekookt in ketels. Langzamerhand ontstond er een aparte ‘koker’, die alleen voor het koken van water werd gebruikt. Vroeger was de elektrische waterkoker niet altijd even veilig. Er werden regelmatig mensen geëlektrocuteerd! Gelukkig zijn de waterkokers tegenwoordig helemaal veilig.

Theesoorten op verschillende temperaturen

Theezetten is zo eenvoudig nog niet. Waarschijnlijk zet je altijd op dezelfde manier thee: je doet water in de waterkoker en wacht tot deze klaar is en het water gekookt is. Maar… om de juiste theesmaak te krijgen heb je soms een andere temperatuur nodig. De waterkoker is hiervoor essentieel. De smaak van de thee hangt namelijk af van de juiste temperatuur van het water. Is het water te heet, dan raakt de thee zijn aroma kwijt en zal het bitter smaken. Maar, wanneer het water te koud is zal de thee niet goed trekken. Wanneer je niet precies weet wanneer de waterkoker de juiste temperatuur bereikt, kun je wachten tot de waterkoker klaar is met koken. Vervolgens laat je het water afkoelen en kijk je met een thermometer wanneer de juiste temperatuur wordt bereikt. Klaar is kees!

Voor elke soort thee is er een juiste temperatuur. Groene thee is bijvoorbeeld het lekkerst tussen de 70 en 85 graden en kruidenthee tussen 95-100 graden.

Losse thee

Een andere manier om je thee meer smaak te geven, is het gebruiken van losse thee. Dit is vaak verser, lekkerder, beter voor je immuunsysteem en duurzamer dan thee in zakjes. De hoeveelheid van losse thee is ook belangrijk met het op smaak brengen van je thee. De hoeveelheid die je moet gebruiken is afhankelijk van hoeveel water je gebruikt. Theemaatschepjes zijn erg handig om dit te meten. Let op: losse thee moet minimaal 3 minuten trekken bij witte en groene thee en zelfs nog langer bij zwarte, rooibos en kruidenthee.

Met deze koker-tips en thee-tips heb jij de juiste waterkoker hopelijk snel gevonden!

Lees meer