Wokpannen

Wokpannen

Zin om Aziatisch te koken? Dan is een wokpan essentieel. Een wokpan is een relatief grote en diepe pan en is te herkennen aan de hoge rand en bolle vorm. Naast de wokpan bestaat er ook de Wadjan. Dit is een wokpan met twee handvaten.  Maar niet alleen wanneer je zin hebt in de Oosterse keuken komt een wokpan of Wadjan van pas. De wokpan is geschikt voor heel veel gerechten. Wokken is het in korte tijd roerbakken van groenten, vlees en vis op een hoge temperatuur. En dat is natuurlijk iets wat niet alleen in de Oosterse keuken gebeurt. Wanneer je zin hebt in een traditioneel Italiaanse pasta of lasagne of een pittige Mexicaanse wrap is een wokpan ook ideaal.

 

Wokpan kopen

Bij de aanschaf van een wokpan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. 

1. De warmtebron

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kookplaten beschikbaar. Denk hierbij aan gas, inductie, elektrisch en halogeen. Deze verschillende kookplaten verlangen dan ook verschillende pannen. Niet iedere pan is geschikt voor iedere kookplaat. Sommige pannen zijn zelfs geschikt om te gebruiken op een open vuur.

2. Het formaat

Kijk altijd goed naar het formaat van de pan. Het is handig om pannen te hebben van verschillende formaten. Zo heb je voor ieder gerecht het juiste formaat pan. Want wie heeft er nou zin in een mini-pannenkoek? En je moet natuurlijk wel voldoende hebben voor iedereen.

3. Vaatwasserbestendigheid

Niet alle pannen zijn geschikt om in de vaatwasser te stoppen. Dit heeft te maken met de verschillende materialen waarvan pannen worden gemaakt. Sommige pannen kun je beter afspoelen met de hand, omdat deze niet of minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen en vaatwastabletten.  Totaal niet erg, want afwassen lijkt de beste therapie tegen stress!

4. De antiaanbaklaag

De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de gerechten, zoals de naam al zegt, minder snel aanbakken. Met een goede antiaanbaklaag heb je weinig olie of vet nodig. Pannen zonder antiaanbaklaag zijn duurzamer dan pannen met antiaanbaklaag en hebben minder onderhoud nodig. De pannen verhitten sneller en zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen. Smaken worden hierdoor beter behouden én vlees is eerder gaar. De pannen zonder antiaanbaklaag zijn dan ook uitstekend voor het aanbraden van vlees of gevogelte.

Lees meer