Braadpannen

Braadpannen

De braadpan, ook wel stoofpan of sudderpan genoemd, is onmisbaar in de keuken.  Een braadpan is een grote, brede en relatief ondiepe pan met een zware, dikke bodem. Eten gaart hierdoor langzaam. De meeste braadpannen zijn gemaakt van gietijzer, wat betekent dat u hier een leven lang plezier van zult hebben. De pan wordt oorspronkelijk enkel gebruikt voor het braden van vlees. Maar hij leent zich ook uitstekend voor het maken van stoofpotjes als Boeuf Bourguignon of hachee, soepen, het koken van pasta en noem maar op. Een goede investering!

Braadpan kopen

Bij de aanschaf van een braadpan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. 

1. De warmtebron

Er zijn tegenwoordig veel verschillende kookplaten beschikbaar. Denk hierbij aan gas, inductie, elektrisch en halogeen. Deze verschillende kookplaten verlangen dan ook verschillende pannen. Niet iedere pan is geschikt voor iedere kookplaat. Sommige pannen zijn zelfs geschikt om te gebruiken op een open vuur.

2. Het formaat

Kijk altijd goed naar het formaat van de pan. Het is handig om pannen te hebben van verschillende formaten. Zo heb je voor ieder gerecht het juiste formaat pan. Want wie heeft er nou zin in een mini-pannenkoek? En je moet natuurlijk wel voldoende hebben voor iedereen.

3. Vaatwasserbestendigheid

Niet alle pannen zijn geschikt om in de vaatwasser te stoppen. Dit heeft te maken met de verschillende materialen waarvan pannen worden gemaakt. Sommige pannen kun je beter afspoelen met de hand, omdat deze niet of minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen en vaatwastabletten.  Totaal niet erg, want afwassen lijkt de beste therapie tegen stress!

4. De antiaanbaklaag

De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat de gerechten, zoals de naam al zegt, minder snel aanbakken. Met een goede antiaanbaklaag heb je weinig olie of vet nodig. Pannen zonder antiaanbaklaag zijn duurzamer dan pannen met antiaanbaklaag en hebben minder onderhoud nodig. De pannen verhitten sneller en zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen. Smaken worden hierdoor beter behouden én vlees is eerder gaar. De pannen zonder antiaanbaklaag zijn dan ook uitstekend voor het aanbraden van vlees of gevogelte.

Lees meer