Bewaren van voedsel

Bewaren van voedsel was nog nooit zo makkelijk! De kids hebben nooit meer geplette broodjes met een fijne lunchbox en kun je zelfs je lekkere smoothie mee naar je werk nemen met een afsluitbare drinkbeker. Kaas en vlees bewaar je langer in een mooie vleeswaren vershoudbak. Wortels en stukjes komkommer neem je mee in een fijne afsluitbare bewaarbak en de taart van je verjaardag bewaar je nog een paar dagen in een Curver taartdoos. Ook de kliekjes van gisteravond vries je zo even in diepvriesbakjes gewoon in voor overmorgen. Scheelt weer koken!

Bewaar voedsel met vershoudbakjes en bewaarbakjes

Vershoudbakjes en bewaarbakjes zijn ideaal voor het bewaren van voedsel. Voor bepaalde voedingsmiddelen zijn er speciale vershoudbakjes en bewaarbakjes. Zo heb je speciale diepvriesbakjes voor het invriezen van voedsel, zijn er broodtrommels en lunchbozen voor boterhammen, cakedozen voor cake en koektrommels voor koek. Taart bewaar je in een taartdoos en om fruit mee te nemen kun je het beste een fruitbox gebruiken. Ook voor warm of koud drinken heb je speciale bekers en flessen. Waar ben jij naar op zoek?

Minder eten weggooien met bewaarbakjes en vershoudbakjes

Even een bizar feitje: we gooien gemiddeld per persoon zo’n 40 kilo goed voedsel per jaar weg. Zonde en hartstikke onnodig! Bewaar je producten langer en houdt ze langer vers met de producten uit ons assortiment. Met de juiste items hoef je zo veel minder weg te gooien. Duurzaam én ook nog eens goed voor de portemonnee. Invriezen in diepvriesbakjes is altijd een goede oplossing wanneer je teveel gekookt hebt. En waarom zou je iedere dag je brood in plastic zakjes kunnen doen als er ook hartstikke mooie en compacte broodtrommels bestaan!

Bewaartips

Om je nog een beetje op weg te helpen willen we je graag met nog wat bewaartips. Zoals je wel weet kun je veel voedsel bewaren in de koelkast en in de vriezer. De ideale temperatuur voor je koelkast is vier graden. Voor de vriezer is de ideale temperatuur min achttien graden Celcius. Bacteriën en schimmels hebben namelijk bijna geen kans om te groeien bij een temperatuur van vier graden. Ook zullen je producten minder snel bederven.

Wanneer je een lekkere maaltijd hebt klaargemaakt in de pan en je nog over hebt, dan kun je dat in de koelkast bewaren. Voordat je dit doet moet je wel zorgen dat de maaltijd is afgekoeld. Wanneer je hem eerder in de koeling zet, zal de temperatuur in de koelkast stijgen waardoor de inhoud vervan sneller zal bederven. Zorg er wel voor dat je maaltijd binnen twee uur is afgekoeld.

Producten die je koopt hebben meestal een THT- of TGT-datum. TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en THT voor ‘tenminste houdbaar tot’. Producten met een TGT-datum zijn meestal heel bederfelijk. Wanneer de TGT-datum verlopen is is het product niet meer veilig om te eten. Bij THT-producten is dit anders, wanneer deze datum verlopen is kun je het product nog wel veilig eten, maar kan de kwaliteit achteruitgaan. Producten met een TGT-datum zoals kip, vlees, vis en voorgesneden groente kun je wel invriezen. Let verder op bij houdbaarheidsdata, de datum geldt alleen wanneer de verpakking nog gesloten is.

Producten met een TGT-datum zijn in te vriezen, zelfs wanneer ze afgeprijsd in het schap lagen. Een heel brood kan wel een maand goed blijven in de vriezer, en kip en rundvlees zelfs een half jaar. Varkensvlees blijft vier maanden goed in de vriezer. Wanneer je gebruik maakt van een plastic bakje, schrijf dan met een watervaste stift de datum wanneer je het voedsel invriest op het bakje.

Ten slotte, gebruik je zintuigen wanneer je de houdbaarheid van je voedsel beoordeelt! Producten zoals meel en bloem kun je wel een jaar bewaren, maar doe dat dan wel in afgesloten potten en bakjes. Anders krijg je kans op meelmot of meelmijt. Zie je een bekje met een vorkje of een mesje? Dan is dat bakje speciaal geschikt voor het bewaren van voedsel. Bedorven voedsel kun je herkennen door goed te kijken en ruiken.

Lees meer