Houtenspeelgoed

Houtenspeelgoed

De kans is groot dat jij vroeger zelf ook met houten speelgoed speelde. Maar wist je dat dit traditionele speelgoed nooit uit de mode raakt? Dat heeft meerdere redenen: houten speelgoed gaat niet snel kapot, het is duurzaam en gaat echt jaren mee. Wij hebben verschillende soorten speelgoed van hout in ons assortiment, neem vooral even een kijkje!

Legpuzzels

Een echte klassieker is toch wel de ‘Aap-Noot-Mies leesplank’. Waarschijnlijk heb jij hier vroeger zelf ook je eerste woordjes mee geleerd. Op het leesplankje zijn verschillende afbeeldingen te zien, van een aap tot een lammetje. Onder de afbeeldingen staat beschreven wat je op het plaatje ziet. Op die manier is het voor kinderen makkelijk om de link te leggen tussen het woord en wat ze op de afbeelding zien. Zo leren ze én verbanden leggen én herkennen ze op den duur de woorden en letters. Een andere leuke legpuzzel is de ‘Zoek het dier’ puzzel. Deze is echt voor de kleintjes onder ons. Ze leggen hierbij een verband tussen een dier en de kleuren op het puzzelbord. Daarnaast krijgen ze meer inzicht in welke kleuren bepaalde diersoorten hebben.

Verbeteren hand-oogcoördinatie

Houten puzzels en speelgoed is ideaal voor kleine kinderen omdat het helpt om de hand-oogcoördinatie te verbeteren. Bij een legpuzzel komt het nog al precies hoe de puzzelstukjes in het puzzelbord passen. Door middel van prachtige illustraties is voor kinderen vaak al snel duidelijk waar het puzzelstukje hoort, maar om deze dan vervolgens op de juiste manier in het puzzelbord te krijgen is nog een heel karwei. Een ander artikel uit ons assortiment waarbij hand-oogcoördinatie heel belangrijk is, is het houten ‘Rijg-je-kleren-aan-elkaar’ spel. Hierbij krijgen de kinderen een aantal kledingstukken met gaten erin en een veter. Het is vervolgens aan de kinderen om deze veter door de gaatjes te doen en op die manier de kleren aan elkaar te rijgen. Voor ons lijkt dat misschien een makkie, maar als je een jaar of drie bent is dit echt een hele klus!

Kubb

Misschien heb je dit spel wel eens voorbij zien komen op de camping. Het is echt een leuk spel om op vakantie met het hele gezin te spelen: Kubb. Kubb is een houten spel afkomstig uit Zweden en sinds een aantal jaar ook echt een begrip in Nederland. Het verhaal gaat dat het spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld bij het verzamelen van het brandhout. Het spel bestaat in totaal uit de volgende speelstukken: een koning, tien houtblokken (kubbs), zes werpstokken en zes stokjes om het veld mee te markeren. Je speelt het spel op een speelveld van vijf bij acht meter (je kan het speelveld markeren met de zes stokjes die bij het spel zitten). Houdt er rekening mee dat het speelveld redelijk vlak moet zijn om het spel goed te kunnen spelen. Vervolgens verdeel je de spelers op in twee teams. Je bent dus minstens twee spelers nodig om dit spel te kunnen spelen. Het doel van Kubbs is om te winnen door de koning om te gooien. Maar eerst moeten alle kubb’s van de tegenstander veroverd worden. Het team dat als eerste alle kubb’s van de tegenstander heeft omgegooid en daarna de koning omver werpt heeft het spel gewonnen. Als je op vakantie nu merkt dat je eigenlijk heel goed bent in dit spel, kun je serieus gaan trainen en wellicht kun jij dan wel meedoen met het Nederlands Kampioenschap Kubb.

Je hebt het gelezen, wij hebben uiteenlopende soorten speelgoed van hout. Van een leesplankje om de eerste woordjes te leren tot een spel waarmee je aan een NK mee kan doen! Neem vooral een kijkje in ons assortiment en ontdek zelf welk houten speelgoed wij nog meer voor jou hebben.

Lees meer